کرسی علمی ترویجی مبانی تفسیر سلفی

دبیر علمی: دکتر محمد اسعدی
تاریخ برگزاری: ۱۳۹۴-۳-۲۳
کرسی علمی ترویجی مبانی تفسیر سلفی

هدف از برگزاری کرسی، آشنایی و نقد مبانی جریان تفسیرسلفی به ویژه جریان سلفی معاصر است. در این کرسی، به سئوالاتی نظیر اینکه آیا تفسیر سلفی را می توان به عنوان یک جریان تفسیری شناخت؟ تفاسیر مهم سلفی ها کدامند و از چه روشی در تفسیر تبعیت می کنند؟ و مبانی و شاخصه های اصلی جریان تفسیر سلفی کدام است؟ پاسخ داده می شود. سخنران: حجت الاسلام و المسلمین دکتر علی فتحی استادیار گروه قرآن پژوهی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه ناقدین: - حجت الاسلام و المسلمین دکتر مهدی فرمانیان استادیار دانشگاه ادیان و مذاهب - حجت الاسلام و المسلمین سیدمهدی علیزاده موسوی عضو هیئت علمی پژوهشکده حج و زیارت دبیر: - حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمد اسعدی دانشیار گروه قرآن پژوهی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گزارش برگزاری (دبیر نشست): در تاریخ شنبه ۲۳/۳/۹۴ کرسی علمی ترویجی مبانی تفسیر سلفی با ارائه جناب آقای دکتر فتحی عضو هیأت علمی گروه قرآن پژوهی و با حضور ناقدان حضرات آقایان دکتر علیزاده موسوی و دکتر فرمانیان از کارشناسان مطالعات سلفیه در سالن جلسات پژوهشگاه به مدت دو ساعت از ۱۱ تا ۱۳ صبح برگزار شد. پس از تلاوت آیاتی از کلام الهی، دکتر محمد اسعدی به عنوان دبیر علمی این جلسه در آغاز توضیحی در باره کرسی‌ها و ضوابط و اهداف آن و نیز معرفی کوتاهی از پروژه تحقیقی دکتر فتحی ارائه کردند. سپس دکتر فتحی گزارشی از بحث جریان‌شناسی سلفیه و تفسیر سلفی و نقدهای اساسی بر آن را در سه محور بیان نمود. آنگاه ناقدان محترم به بیان دیدگاه خود پرداختند. جناب دکتر علیزاده موسوی ضمن تقدیر از طرح و تأکید بر جدید بودن آن در حوزه تفسیر سلفی نکات اصلاحی زیر را بیان نمودند: - ضرورت پرهیز از مطالب تکراری و کلیشه ای در نقد تفسیر سلفی - نیاز به شواهد و مصادیق از ادعاها - توجه به محورهای مهم در اندیشه هر یک از مفسران سلفی - توجه به رویکردهای مختلف در سلفیه - ضرورت توجه به شخصیت های معاصر مثل البانی و بن باز به رغم عدم تألیف تفسیر - ضرورت توجه به حوزه های فقهی و کلامی آثار سلفیان برای کشف منهج تفسیری آنان جناب دکتر فرمانیان نیز ضمن تشکر و تقدیر از طرح حاضر نکات زیر را متذکر شدند: - مناسب بود مبانی تفسیر سلفی با محوریت سه طاغوتِ مطرح در بیان ابن قیم بیان می‌شد. - مبانی تفسیری نیازمند توضیح است. - ضرورت تفکیک تاریخی میان سه رویکرد سلفی شامل اثرگرایی، حدیث گرایی و سلف گرایی - ضرورت توجه ویژه به تفسیر سلفیان معاصر با توجه به اهمیت و خطر ویژه آنان در دوره معاصر - ضرورت ادامه مباحث و جلسات انتقادی در ارتباط با تفکرات سلفیه در حوزه های مختلف در ادامه و پس از مباحثه علمی میان ناقدان درباره برخی محورهای طرح حاضران نشست نیز نکات انتقادی و پیشنهادی مطرح کردند. سپس جناب دکتر فتحی به پاسخگویی به نقدهای مطرح شده پرداخت.

دکتر علی فتحی

ارائه کننده