اخبار حوزه و دانشگاه

فقدان آموزش فرهنگ علمی در دانشگاهها نقیصه بزرگی است/ تحول در حوزه‌های علمیه ضروری است

هاشمی شاهرودی:
فقدان آموزش فرهنگ علمی در دانشگاه‌ها نقیصه بزرگی است.
رئیس قوه قضاییه با تاکید بر ضرورت آموزش فرهنگ علمی به دانشجویان توسط متولیان آموزش کشور گفت: بسیاری از دانشجویان ما امروز در یک رشته تحصیل کرده اند اما در خارج از رشته خود از بسیاری از عوام، عوام تر هستند.
به گزارش واحد خبر روابط عمومی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه به نقل از خبرگزاری مهر،  آیت الله هاشمی شاهرودی ظهر یکشنبه در مراسم تجلیل از اساتید دانشگاه پیام نور افزود: نقش علمی شهید مطهری در تاریخ معاصر، فرهنگ و انقلاب و سیاست کشور ما ارزنده بوده است. ایشان با فکر و تعلیم و تربیت خود در تاریخ انقلاب نقش مهمی داشته است.
وی خاطرنشان کرد: ابعاد شخصیت ایشان تنها در بعد فرهنگی و علمی نیست بلکه استاد مطهری در انقلاب و همراهی با امام (ره) نقش حساس و اساسی داشته و از ارکان پیروزی انقلاب اسلامی بوده است.
رئیس قوه قضائیه ادامه داد: اگر ایشان تنها نقش علمی داشتند و در بعد سیاسی و پیروزی انقلاب تاثیرگذار نبودند هیچ گاه مورد ترور منافقان و دشمنان اسلام قرار نمی گرفتند. وقتی یک عالم و یک دانشمند اسلامی و الهی بخواهد از دانش خود در جامعه بهره بگیرد و مردم را به این سو سوق دهد، مورد هجوم دشمنان اسلام قرار می گیرد.
هاشمی شاهرودی تاکید کرد: علما و دانشمندان علم را تنها برای علم و آموزه های دینی را برای نظریه پردازی نمی خواستند. آنها علم را تبدیل به جریان سیاسی می کردند و سعی داشتند مردم را به سمت این افکار هدایت کنند.
وی اظهار داشت: یکی از امتیازات این قبیل معلمان شاخص تاریخ، تاثیرگذاری در احیای فرهنگ علمی در جامعه بود. فرهنگ علمی به غیر از خود علم است. باید تحصیل کنندگان در نظام علمی، فرهنگ علمی را هم بیاموزند.
رئیس قوه قضائیه اضافه کرد: فرهنگ علمی را باید متولیان آموزش در کشور به دانشجویان یاد بدهند زیرا دانشجویی که علم داشته باشد اما علمی فکر نکند دچار نقیصه بزرگی است. بسیاری از دانشجویان ما امروز در رشته تحصیلی خود تحصیل کرده اند اما در خارج از رشته خود از بسیاری از عوام، عوام تر هستند.
هاشمی شاهرودی گفت: اسلام بر روی فرهنگ علمی تاکید فراوانی دارد. جایگاه علم، رفتار عالمان و روش تحقیق و برخورد با نظریات علمی در فرهنگ علم خلاصه می شود.
وی تاکید کرد: امروز جامعه ما در بحث آموزش عالی توسعه و رشد فراوانی داشته و در این زمینه از بسیاری از کشورهای دنیا جلوتر هستیم اما باید فرهنگ علمی نیز در میان قشر تحصیل کرده کشور توسعه پیدا کند.
رئیس قوه قضائیه خاطرنشان کرد: یکی از نکات مهم در فرهنگ علمی رابطه میان علم، دین و اعتقادات است. یعنی اینکه باید بدانیم علوم چه جایگاه و رنگ الهی دارد. اسلام ضمن اینکه بر علم تاکید می کند برای فرهنگ علمی نیز جایگاه ویژه ای قائل است.
هاشمی شاهرودی افزود: همین فرهنگ علمی است که منشا بسیاری از نوآوری‌ها و شکوفاییها در کشور می شود. فرهنگ علمی به دنبال خود خلاقیت و نوآوری را به همراه خواهد داشت.
مراسم تقدیر از اساتید نمونه دانشگاه پیام نور یکشنبه با حضور رئیس قوه قضاییه و قائم مقام وزیر علوم در سازمان مرکزی دانشگاه پیام نور برگزار شد.

******************************************************

آیت‌الله مقتدایی:‏
تحول در حوزه‌های علمیه ضروری است.‏
مدیر حوزه علمیه قم خواستار تحول در حوزه و پیشرفت بر اساس نیازها و اقتضائات شد.
به گزارش واحد خبر روابط عمومی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه به نقل از خبرگزاری مهر،  آیت‌الله مرتضی مقتدایی صبح یک‌شنبه در مراسم گرامیداشت استاد شهید مطهری که از سوی مدرسه علمیه ‏کرمانی‌ها در قم برگزار شد تحول در حوزه را خواسته مهم مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی) و مراجع تقلید دانست و گفت: ‏مقصود از تحول به هم ریختن نظام و ساختار حوزه نیست، مقصود از تحول این است که حوزه بر اساس نیاز‌ها و اقتضائات زمان پیشرفت ‏کند و جلو برد.‏
وی با اشاره به جایگاه حوزه‌های علمیه یادآور شد: امروز دنیا دست نیاز به سوی حوزه دراز کرده است که ما باید با برنامه‌ریزی مناسب به این ‏نیاز‌ها پاسخ دهیم.‏
مدیر حوزه علمیه قم تقویت حوزه‌های علمیه شهر‌ستان‌ها و اعزام اساتید برجسته به استان‌های مختلف را از جمله راهکار‌های ایجاد تحول در ‏حوزه عنوان کرد و افزود: ما سعی داریم با برنامه ریزی و فراهم کردن امکانات و تجهیزات مناسب، مدارس علمیه شهرستان‌ها را نیز تقویت ‏نماییم.‏
مدیر حوزه علمیه قم ضمن تجلیل از مقام شامخ استاد شهید مطهری گفت: این شهید بزرگوار سرباز انقلاب بود و در ‏تمام صحنه‌ها به وظیفه خود عمل کرد.‏
طی سخنانی ضمن تجلیل از مقام شامخ ایشان به ویژگی‌های این دانشمند فرزانه اشاره کرد و اظهار داشت: یکی ‏از ویژگی‌های مهم شهید مطهری این بود که خود را مکلف به انجام وظیفه می‌کرد او تابع جو و تحت تأثیر شخصیت‌ها قرار نمی‌گرفته، بلکه ‏خود تأثیر گذار بود.‏
مدیر حوزه علمیه قم تصریح کرد: استاد مطهری اندیشمندی توانا و عالمی عامل بود و 12 سال شاگرد حضرت امام بود، از مکتب فلسفه ‏علامه طباطبایی علم آموخت.‏
وی تصریح کرد: چنین مفسر و معلم بزرگی اگر در حوزه می‌ماند قطعاً از مراجع بزرگ می‌شد اما تشخیص داد که در دانشگاه‌ها جای ایمان و ‏معنویت خالی است لذا حوزه را رها کرد و به تکلیفش عمل نمود.‏
آیت‌الله مقتدایی با بیان این که شهید مطهری سرباز نظام و انقلاب بود به نقش تأثیر‌گذار این عالم مجاهد در دانشگاه‌ها اشاره کرد و گفت: ‏حضور ایشان در دانشگاه‌ها مایه خیر و برکت بسیار فراوانی برای نظام شد و شاگردان و اساتید زبده‌ای برای کشور تربیت کرد.‏
وی همچنین به سابقه درخشان مبارزاتی استاد مطهری اشاره کرد و افزود: در زمانی که کشور هیچ یک از قوای سه‌گانه را نداشت شهید ‏مطهری ایده تشکیل شورای انقلاب را با امام در میان گذاشت و با مصوبات این شورا، کشور به خوبی اداره شد.‏
نائب‌رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: آیت‌الله مطهری آثار و نوشته‌های بسیار سودمندی از ‏خود به جای گذاشت و در حال حاضر نیز کارگزاران کشور از این نوشته‌ها استفاده می‌نمایند.‏
وی اظهار داشت: شهید مطهری مفسری توانا، متکلمی اندیشمند و عالم به زمان و سیاست بود اما متأسفانه جریان نفاق او را از انقلاب ما ‏گرفت.