گزارش نهمین همایش کتاب سال حوزه

۲۶ اسفند ۱۳۸۶ | ۱۱:۲۱ کد : ۲۵۹۶۰ اخبار
تعداد بازدید:۴۴۰


آیت‌الله العظمی مکارم شیرازی:
تولید علم و پاسخ گفتن به مسائل جدید بر آثار تطبعی ارجحیت دارند و باید کوشش شود مورد اهتمام بیشتری قرار گیرند

به گزارش واحد خبر اداره روابط روابط عمومی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، در ابتدای این مراسم، حجت‌الاسلام والمسلمین حسینی بوشهری مدیر حوزه علمیه قم با برشمردن ویژگی‌های انسان خودباور تصریح کرد: اندیشمندان می‌توانند با دور کردن صفات خود برتربینی و خود کم‌بینی و با شناسایی استعدادهای بالقوه خود، آنها را به صورت بالفعل درآورند و حوزه علمیه عرصه عرضه خودباوری‌هاست. خداوند متعال در آیه «ن و القلم و ما یسطرون» هم به قلم و هم به محصول آن قسم یاد کرده زیرا قلم سرچشمه علم و معرفت در طول تاریخ بوده و این قلم نویسندگان است که باعث پیشرفت و تکامل در جوامع بشری شده است.
مدیر حوزه علمیه قم در ادامه سخنرانی خود درباره اهداف و نحوه برگزاری این همایش در طول ادوار گذشته گفت: هدف از برگزاری این همایش، این است که با ورود ملاکها و معیارهای صحیح به درون مراکز پژوهشی، اولویتها به درستی تعیین شود، از انجام پژوهشهای موازی و تکراری جلوگیری گردد، باعث افزایش کیفیت محصولات کاربردی، پژوهشی و تدریسی شود و در نهایت با تشویق محققان و اندیشمندان موجب بالا رفتن انگیزه در آنها ‌شود. به طور مثال در سال 1378، 280 اثر به دبیرخانه این همایش ارسال شد ولی امسال 1175 اثر از سوی پدیدآورندگان دریافت شد و این آثار به 13 گروه تخصصی تقسیم و توسط 159 داور مورد بررسی قرار گرفت. البته از همه عزیزانی که در راه تحقیق و پژوهش گام بر می‌دارند تقاضا دارم تا این همایش را از نگاشته‌های خود محروم نسازند.
ایشان در خاتمه درباره اقدامات آتی حوزه علمیه قم گفت: هم‌اکنون در حال همکاری با مرکز خواهران هستیم تا مراسم ویژه‌ای را برای تقدیر از آثار و پژوهشهای آنان برگزار کنیم تا موجب رشد و ارتقای آنان شود، جشنواره علامه حلی را برای پژوهشهای نوقلمان حوزه ترتیب داده‌ایم و در نهایت از همان ابتدا در کنار آموزش درسی، برای آشنایی طلاب جوان با تحقیق و نویسندگی، آموزشهای لازم نیز در نظر گرفته می‌شود.
 
سپس آیت‌الله العظمی مکارم شیرازی با اشاره به جایگاه قلم در دین اسلام و آنچه توسط قلم اندیشمندان نگاشته می‌شود و اثرات مفیدی که این قبیل همایشها باعث می‌شوند گفت: نکاتی را در خصوص تحقیق و پژوهش یادآور می‌شوم که انشاءالله مورد توجه دوستان قرار گیرد. سعی شود از تکرار مکررات پرهیز شود، کتابهایی که نوشته می‌شود دو گونه‌اند یک جنبه، تطبعی است که گاهی ممکن است موجب برطرف شدن ابهامات شوند اما جنبه دوم که تولید علم و پاسخ گفتن به مسائل جدید است بر جنبه اول ارجحیت دارد بسیار مهمتر است و باید کوشش شود مورد اهتمام بیشتری قرار گیرند، از حرکت عجولانه پرهیز شود زیرا باعث ایجاد یک اثر خام می‌شود، به کیفیت پرداخته شود نه به کمیت، در تهیه اثر از همفکری  بیشتر استفاده شود چرا که هرقدر کتابها با مشورت بیشتر نوشته شوند عمیق‌تر خواهند بود، از غربزدگی اجتناب شود، مصادر درجه اول مورد استفاده قرار گیرند زیرا موجب ارتقای سطح اثر می‌شود.
این مرجع عالیقدر در پایان سخنان خود افزود: چند توصیه هم عرض می‌کنم که امیدوارم مورد توجه داوران دبیرخانه این جشنواره قرار گیرد. نخست دبیرخانه منتظر ارسال آثار نباشد و خود این موضوع را پیگیری نماید، دوم اینکه با حوصله و دقت بیشتری آثار را بررسی نماید، دیگر آنکه از معیارهای گویا و مناسب استفاده کند و در آخر کتابهایی که در آن علم تولید می‌شوند مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
در پایان این مراسم صاحبان آثار برگزیده مورد تشویق و تقدیر قرار گرفتند.

آخرین ویرایش۰۳ تیر ۱۳۹۴

نظر شما :