به زودی از سوی انتشارات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر می شود: کتاب تحلیل نظری تأثیر ارزش‌های غیر واقعی بر ایجاد بحران مالی جهانی

۱۶ شهریور ۱۳۹۵ | ۰۸:۲۷ کد : ۳۳۵۴۸ اخبار
کتاب تحلیل نظری تأثیر ارزش های غیر واقعی بر ایجاد بحران مالی جهانی سال های 2007 - 2009 از سوی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه به زودی منتشر می شود.

به گزارش واحد خبر روابط عمومی، این کتاب که حاصل طرحی پژوهشی است که پژوهشگاه حوزه و دانشگاه به دانشگاه اصفهان سفارش داده است توسط دکتر محمد واعظ برزانی دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه اصفهان تألیف شده است.

در چکیده این کتاب می خوانیم: بروز بحران مالی بین سال‌های 2007-2009 میلادی را می‌توان، بدون هیچگونه تردیدی، مهم‌ترین واقعه اقتصادی چند دهه گذشته دانست. مکاتب و جریان‌های غالب تفکر اقتصادی (در قالب دو نحله کینزی و نئوکلاسیکی) با اتکا به ارکان و مبانی مکتب فکری خود نظریه‌های مختلفی را در توضیح بحران مالی سال 2008 ارائه کرده‌اند؛ ولی چون ملاحظات نهادی نظام اقتصادی را در نظر نمی گیرند، قادر به توضیح و تبیین ریشه‌های اصلی بحران نیستند. یکی از مهم‌ترین ملاحظات نهادی، نقش ارزش‌های غیرواقعی، به ویژه خلق اعتبار در نظام بانکداری تجاری و نظام بانکداری سایه‌ای، در ایجاد و پویایی بحران مالی است.

در این کتاب ضمن معرفی انواع بحرانهای مالی، فرآیند خلق و تثبیت ارزش‌های غیرواقعی و تأثیر آن بر شکل گیری چرخه‌های مالی، سعی شده است با استفاده از یک الگوی نظری، علت پایه‌ای‌تر از آنچه اقتصاددانان جریان‌های غالب به عنوان علت اصلی ایجاد و پویایی‌های بحران مالی ذکر می‌کنند، ارائه شود. این علت برگرفته از آموزه‌های دینی همچون نفی «اکل مال» به باطل و «نفی غرر» بوده و ارزش‌های غیرواقعی نام گرفته است؛ آنگاه برخی آثار کلان وجود آن در قالب یک الگوی رشد درون‌زای توسعه یافته استخراج و تحلیل شده است.

توسعه الگو به صورت وارد کردن واسطه‌های مالی شامل بانک‌ها به الگوی رشد فرانک رمزی (1923م) است. الگو از طریق نظریه کنترل بهینه به طور صریح حل و پویایی‌های بروز ادوار تجاری و بحران مالی در آن تبیین شده است. بر اساس نتایج، خلق ارزش‌های غیرواقعی، به شکل اعتبار بانکی، اصلی‌ترین و مهم‌ترین دلیل بروز بحران‌های مالی است. از اینرو در سیاست گذاری کلان بر گسترش تکیه بر ارزش‌های واقعی جهت پرهیز از بروز بحران مالی تأکید می‌شود.

نظر شما :