گروه علوم سیاسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه برگزار می کند:
برگزاری سلسله نشستهای علمی-تخصصی «واکاوی حیثیت دانشی کلام سیاسی»
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه دکترعلی آقاجانی استادیار گروه علوم سیاسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در گفتوگویی بیان کرد: گروه علوم سیاسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه به زودی سلسله نشستهای علمی-تخصصی «واکاوی حیثیت دانشی کلام سیاسی» را به صورت ماهانه با حضور صاحب نظران و دانشمندان حوزههای «علوم سیاسی» و «کلام»؛ به صورت تحلیلی-انتقادی جهت افق گشایی در علوم انسانی اسلامی برگزار میکند.
وی افزود: این اقدام به منظور گفتمانسازی در تولید دانش سیاسی دینی و مبتنی بر برگزاری جلسات ماهانه با اساتید صاحب نظر در این زمینه به صورت سخنرانی و بررسی تحلیلی-انتقادی نظرات استاد مدعو توسط میزبان نشست و سایر محققان شرکت کننده در جلسه است.
دکتر آقاجانی در تشریح نحوه برگزاری این نشستها بیان کرد: برگزاری این نشستها به این صورت است که استاد مدعو نیم ساعت سخنرانی دارد؛ سپس به مدت ۴۵ دقیقه پرسشهای تخصصی توسط میزبان(دکترعلی آقاجانی) و پاسخهای استاد مدعو مطرح میشود، بعد از آن حدود 40 دقیقه به سؤالات حضار حضوری یا مجازی پاسخ داده میشود و در ده دقیقه پایانی نیز جمعبندی نشست توسط میزبان صورت میگیرد.
استادیار گروه علوم سیاسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گفت: مسائلی مانند کلام سیاسی به عنوان محمل گفتمان تمدن نوین اسلامی و سیاست دینی؛ چندتباری و میان رشتهای بودن کلام سیاسی؛ بسط عرصههای کلامی-سیاسی با شکلگیری انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی؛ تقدم و اولویت کلام سیاسی در میان دانشهای اسلامی؛ اهمیت پرداختن به حیثیت دانشی کلام سیاسی را دو چندان ساخته و ضرورت واکاوی چیستی، هندسه و ابعاد آن را نشان میدهد.
وی در رابطه با اهداف این نشستها گفت: در این راستا ترسیم و تبیین هندسه کلام سیاسی، رابطه کلام سیاسی با علم کلام و علم سیاست و چگونگی اندماج این دو دانش در کلام سیاسی، بررسی و شناخت روش و منابع کلام سیاسی، بررسی و شناخت مبانی و مبادی کلام سیاسی، بررسی و شناخت مرزهای کلام سیاسی با سایر علوم سیاسی اسلامی، بررسی و شناخت اصول و قواعد کلام سیاسی، بررسی و شناخت نظام مسائل و موضوعات کلام سیاسی از اهداف این نشستها است.
دکتر آقاجانی ادامه داد: برخی موضوعات مطرح شده در این نشستها شامل تعاملات علم سیاست و علم کلام، امر سیاسی و مسئله کلامی، چگونگی اخذ دانش سیاسی در دانش کلام، ساختار کلام سیاسی، رابطه کلام سیاسی و فقه سیاسی، رابطه کلام سیاسی و فلسفه سیاسی، نسبت کلام سیاسی با دانش کلام و کلام جدید، نسبت کلام سیاسی و الهیات سیاسی، نظام مسائل کلام سیاسی، مسئله روش در کلام سیاسی، کلام سیاسی و تفسیر سیاسی قرآن، کلام سیاسی و تحولات معرفت شناختی، تطورات تاریخی کلام سیاسی است.
استادیار گروه علوم سیاسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تصریح کرد: در این نشستها تلاش میشود به پرسشهایی مانند آیا در ترابط علم کلام و علم سیاست میباید تعریف جدید و متمایز با تعاریف رایج ارائه داد یا نه؟ آیا ایمان جدای از دین و باور است یا یکی است؟ جداانگاری و یکسان انگاری دین و ایمان چه تبعات و لوازم سیاسی دارد؟ ترابط کلام و سیاست در دوره جدید چه نیازهایی را میتواند پاسخ دهد و چه نیازها و چالشهایی میتواند پدید آورد؟ نقاط تماس علم کلام و علم سیاست چه مواردی است؟ کلام سیاسی را میباید به موضوع، غایت، مسائل یا روش و یا هندسه معرفتی آن تعریف کرد؛ کدامیک ارجح است؟ آیا کلام سیاسی مشتمل بر اجتماعیاتی مانند حقوق زنان، حقوق بشر و مسائلی از فلسفه اخلاق، اخلاق سیاسی و فلسفه تاریخ میشود یا نمیشود؟ آیا کلام سیاسی شیعه ابتکار خاصی در موضوع، مسئله و غایت دارد؟ و سؤالات دیگری از این نوع پاسخ داده شود.
وی با دعوت از تمامی اساتید، پژوهشگران، دانشجویان و طلاب برای شرکت در این سلسله نشستها گفت: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه از مشارکت سایر دانشگاهها، پژوهشگاهها و مراکز حوزوی و پژوهشی جهت برگزاری برخی نشستها در راستای واکاوی حیثیت دانشی کلام سیاسی استقبال میکند.
دکتر آقاجانی در پایان تأکید کرد: گروه علوم سیاسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه از اساتیدی که احتمالاً با عنوان و تکوین کلام سیاسی از حیث دانشی موافق نیستند جهت حضور در این نشستهای تحلیلی-انتقادی دعوت به عمل میآورد.
نظر شما :