یادداشت

ابزارهای تامین مالی دفاع از وطن اسلامی: مالیات

۲۳ تیر ۱۴۰۴ | ۰۸:۳۰ کد : ۳۸۷۴۶ یادداشت
تعداد بازدید:۳۵
نوشته‌ای از دکتر علیرضا لشکری عضو هیات علمی گروه اقتصاد پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
ابزارهای تامین مالی دفاع از وطن اسلامی: مالیات

ابزارهای تامین مالی دفاع از وطن اسلامی: مالیات

جنگها حتی اگر برای مقاصد موجه و ناگزیزی مانند دفاع مقدس و یا دفاع از میهن اسلامی در مقابل تجاوزات غیرانسانی و خارج از چارچوبهای قوانین و مقررات بین المللی باشد، پیامدهایی به دنبال دارد که در شرایط عادی خوشایند و حتی به صلاح نیست.

یکی از این پیامدها نیاز مبرم به افزایش هزینه‌های نظامی و دفاعی کشور است. بدیهی است که  دفع حملات دشمن و استمرار دفاع موفق از میهن نیازمند منابع مالی است که نسبت به حالت صلح افزایش قابل توجهی دارد.

تحمیل جنگ و تنشهای نظامی به ایران در دهه‌های اخیر انتظار بودجه‌های نظامی ایران را منطقی و موجه می‌نماید. اما گزارش آمار فکت با استفاده از بانک جهانی حاکی از این است که ایران در مقایسه با دیگر کشورهای درگیر تنش‌های نظامی از بودجه نظامی بسیار پایین‌تری برخوردار است.

طبق این آمار، ایالات متحده آمریکا با 916 میلیارد دلار بودجه نظامی، بیشترین میزان هزینه‌های نظامی جهان را به خود اختصاص داده است. چین با 296 میلیارد دلار و روسیه با 109 میلیارد دلار بودجه نظامی در رتبه‌های بعدی قرار دارند. این آمار نشان می‌دهد ایران با 10میلیارد و 300 میلیون بودجه نظامی در سال 2023 به عنوان بیست و ششمین کشوری که بیشترین بودجه نظامی را در جهان داشته قرار گرفته است.

طبق این آمار، در سال 2023 بودجه نظامی آمریکا 89 برابر و بودجه نظامی اسرائیل حدود 3 برابر ایران بوده است. شرایط موجود افزایش هزینه‌های دفاعی ایران را ناگزیر می‌سازد.


خطر افزایش کسری بودجه:
افزایش هزینه های دفاعی در صورتی که از منابع مردمی و بخش خصوصی تامین مالی نشده و با استقراض از بانک مرکزی تامین گردد به کسری بودجه دولت و افزایش تورم منجر می¬شود. این امر برای کشور ما که در دهه های اخیر با مشکل تورمهای بالای بیست و سی و حتی چهل درصد مواجه بوده می تواند خطرناک بوده و به ابزاری اقتصادی برای فرسایش دفاع تبدیل شود.
 

مالیات ؛ مکانیسم تأمین مالی ضد تورمی
مالیات ابزاری است که دولت‌ها همواره در زمان جنگ برای تأمین نیازهای مالی افزایش یافته مورد استفاده قرار می‌دهند. این امر ممکن است از طریق افزایش نرخ مالیات و معرفی مالیاتی جدید می‌شود. انتخاب شیوه افزایش درآمدهای مالیاتی می تواند با توجه به شرایط کشور و زمینه های موفقیت ابزار مالیاتی صورت گیرد. 
 

مالیات برای توسعه پدافند:
شرایط امروزه کشور ما با توجه به این که دشمن صهیونیستی در تهاجم 12 روزه با استفاده از نیروی هوایی و هواپیماهای فوق سری و بسیار پیشرفته خطرات و صدمات جدی برای پدافند کشور ایجاد کرده و نیاز به پدافند هوایی کارآمد را روشن ساخته است. امروز که همگان نیاز به ترمیم و تجهیز و ارتقای ابزارهای و شیوه‌های پدافندی برای دفاع از وطن اسلامی را با تمام وجود احساس کرده و بلکه بر استقرار پدافندی پیشرفته اصرار دارند زمینه  برای همراهی مردم و تضمین فرهنگ مالیاتی برای وضع پایه‌ای جدید فراهم شده است. بدیهی است که باید این اطمینان در مردم ایجاد شود که درآمدهای مالیاتی مزبور صرفا در این جهت هزینه خواهد شد.

نکته مهم در وضع و اجرای هر پایه مالیاتی از جمله مالیات توسعه پدافند هوایی کشور توجیه افکار عمومی و تبیین لزوم آن به عنوان یکی از بهترین شیوه های تامین مالی دولت در زمان جنگ با استفاده از ابزار رسانه است.

 

 

کلیدواژه‌ها: یادداشت مالیات جنگ تحمیلی 12 روزه دفاع مقدس 12 روزه ابزارهای تامین مالی دفاع

آخرین ویرایش۲۳ تیر ۱۴۰۴

نظر شما :