جایگاه منابع سریانی در نگارش تاریخ اسلام، بررسی می شود
به گزارش روابط عمومی، گروه تاریخ اسلام پژوهشگاه حوزه و دانشگاه نشست علمی « جایگاه منابع سریانی در نگارش تاریخ اسلام » را روز چهارشنبه 29/3/98 در سالن اجتماعات پژوهشگاه حوزه و دانشگاه برگزار کرد.
زبان سریانی از زبانهای رایج پیش از اسلام و یکی از مهمترین زبانهای ادبی در خاور میانه بوده به طوری که آثار زیادی به این زبان وجود دارد و در مناطقی از خاور میانه مثل آناتولی و بحرین به این زبان تکلم میشده است. از این رو این زبان در ادبیان دینی اسلامی تأثیر گذار بوده و بنا بر نظر برخی از محققان واژه هایی از این زبان حتی در قرآن هم بکار رفته است. علاوه بر این بخش مهمی از حوادث تاریخی صدر اسلام توسط کلیساها و زبان سریانی نوشته شده است که آشنایی با آثار سریانی میتواند ما را در پیدا کردن حلقه های مفقوده حوادث تاریخی صدر اسلام یاری نماید.
پرداختن و یافتن منابع جدید و بکر بیطرف از ملزومات اصلی پژوهش های تاریخی است. از آن جمله آثار سریانی است که بسیاری از اطلاعات منحصر به فرد و بیطرف در مقطع زمانی پایان دوره ساسانیان و همزمان با ظهور اسلام و فتوحات اسلامی نگارش یافته است و اطلاعات دست اول دقیق و حتی منحصر به فرد در آنها یافت می شود. این منابع مشتمل بر سکه ها، سرگذشت نامه ها و روزشمارهای کلیساهای نسطوری و نامه های رد و بدل شده بین آنهاست. این زبان که در میان مسیحیان نسطوری کاربرد داشت، در میان تاریخ پژوهان مسلمان کمتر بررسی شده است و بازبینی و بازپژوهی این آثار میتواند به عنوان مکملی بر تحقیقات تاریخی مقطع صدر اسلام مورد استفاده قرار گیرد. محققان مسلمان کمتر ارجاعی در خصوص منابع سریانی در آثار خود داشته اند و کمتر نامی از این منابع در آثارشان ذکر میکنند.
در این نشست سجاد امیری باوند سخنران و دکتر محمد باقر خزائیلی دبیر نشست «جایگاه منابع سریانی در نگارش تاریخ اسلام » بودند.
نظر شما :