مداخلات و مراقبات سلامت معنوی در نظام پیشرفت اسلامی ایرانی

مسعود آذربایجانی، استاد روانشناسی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و رئیس اندیشکده معنویت مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، در پنل سلامت معنوی و الگوی پیشرفت که در دومین روز از چهاردهمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت برگزار شد، افزود: سلامت معنوی، فراتر از یک تجربه فردی، دربرگیرنده مجموعه ای از نیروهای بینشی، گرایشی و کنشی است که انسان را به سوی خداوند سوق می دهد. این فرایند بر اساس سه اصل تزکیه، حیات طیبه و تقوا حاصل می شود و عالی ترین مرتبه آن، نیل به قلب سلیم است.
وی ادامه داد: بر اساس تدبیر 33 سند نهایی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، سلامت معنوی باید در تمام ابعاد زندگی اجتماعی توسعه یابد. این امر نیازمند سیاست گذاری جامع و اجرای مداخلات معنوی در نظام آموزشی، سلامت عمومی و نهادهای اجتماعی کشور است.
رئیس پژوهشکده علوم رفتاری پژوهشگاه حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: مداخلات سلامت معنوی، بر اساس استعاره سلامت، به سه بخش پیشگیری اولیه، ثانویه و ثالثیه تقسیم می شود. این مداخلات، در سه سطح فردی، خانوادگی و اجتماعی، از طریق نهادهای مختلفی مانند آموزش وپرورش، دانشگاه ها، رسانه های جمعی، حوزه های علمیه، مساجد، هیئت ها و نهادهای مردمی اجرا خواهد شد.
وی افزود: در سطح کلان، شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی با سیاست گذاری و قانون گذاری مناسب، زمینه های کلی برای رشد سلامت معنوی را فراهم می کنند. علاوه بر آن، بهره گیری از رویکرد روان شناسی جامعه نگر نیز می تواند به تقویت این مسیر کمک کند.
آذربایجانی تاکید کرد: این پژوهش، ضمن تحلیل راهکارهای عملی، نشان می دهد که توسعه سلامت معنوی، علاوه بر ارتقای کیفیت زندگی، نقشی کلیدی در تقویت ساختارهای اجتماعی و فرهنگی کشور دارد. هماهنگی میان نهادهای مختلف، می تواند مسیر دستیابی به این هدف را تسهیل کند.
نظر شما :