رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه بیان کرد:
لزوم حمایت مادی و معنوی وزارت علوم در تسهیل تحقق نقشه راه پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، دکتر محمدباقر سعیدی روشن ریاست پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در مراسم تکریم و معارفه روسای سابق و جدید پژوهشگاه با تقدیر و تشکر از حضور مهمانان و خوش آمدگویی به وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و خداقوت به ریاست سابق پژوهشگاه حوزه و دانشگاه بیان کرد: صحبتهای بنده در شش کلمه علم، فرهنگ، تمدن، دیروز، امروز و فردا خلاصه میشود، تزکیه و تربیت انسان صالح و جامعه سالم رسالت همه انبیا الهی و قرآن است، تزکیه، طریق رهایی انسان از فساد و طغیان است و بر دو رکن عقل و وحی استوار است.
وی افزود: مبادی علم و معرفت در جهان بینی توحیدی، عقل تجریدی و تجربی، وحی و شهود است و منحصر و محدود به یک منبع نیست. بنیاد بینش اسالم بر همسویی و معاضدت عقل، علم و دین بوده است. نزول قرآن با امر إقرأ و ن والقلم شد. قرآن انسان را به تعقل و تدبر و تفکر و تجربه و حس فراخوند. حکمت را برترین خیر دانست؛ نگارش متن قرآن اولین پایه علم بود. قرآن یک حرکت ذهنی همه جانبه در انسانها پدید آورد.
دکتر سعیدی روشن گفت: اگر فرهنگ را مجموعه باورها، ارزشهای ذهنی و کنشهای هنجاری یک جامعه بدانیم؛ مبادی فرهنگ اسلامی بر خدامحوری، جهان بینی غیب و شهود، عدم حصر وجود در واقعیات فیزیکال است؛ کارنامه اسلام یک کارنامه یک فرهنگ انسانی، یک فرهنگ جامع به قامت انسان الهی را نمودار ساخت.
رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه اظهار کرد: بعثت پیامبر اکرم(ص) در قرن 6 مقارن با افول علم و تمدن غرب در پی سقوط حکومت رم غربی در قرن 5 بود. قرون وسطای غرب تا قرن 12 و به تعبیری تا قرن 15 ادامه یافت. در این حال نهضت انسانی اسلام با راهبری قرآن و راهبرد حکیمانه پیامبر بزرگ(ص) توانست زمینه مساعد برای ظهور نوابغ بشری به وجود آورد و تمدنی اساسی را پایه گذاری کند. آغاز این جهاد علمی و ساخت فرهنگ الهی انسانی از قرآن و سنت نبوی، خطب و نامههای حضرت علی(ع)، صحیفه سجادیه، مدرسه علمی امام باقر(ع) و امام صادق(ع) و امام رضا(ع) است.
وی افزود: اگر تمدن را پیدایش بستر مساعد برای پرورش استعدادهای تمام افراد به طور کامل بدانیم. به گواهی تاریخ، اسلام چنین محیط مناسبی را فراهم ساخت. مدتی چند از انتشار آن نگذشت که در تمام علوم و فنون آن روزگار، نوابغی بزرگ در میان مسلمانان به ظهور رسید. آنچه را ما دوست داریم روحیه فرانسیس بیکن بنامیم، اروپائیان از مسلمانان به ارث بردند که عبارت است از «گسترش دادن مرزهای قلمرو بشر در طبیعت».
دکتر سعیدی روشن گفت: مراحل این گسترش مرزهای قلمرو بشر شامل دانش آموزی، پی گذاری علوم گوناگون، ترجمه آثار یونانی، آثار و تالیفات و پایه علمی رنسانس، مسلمانان معلمی اروپاییان و ترجمه علوم به لاتین بود.
رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گفت: علم به ویژه علوم اجتماعی از مبادی و مفروضات خاص متأثر است. مدار علوم اجتماعی انسان و جامعه انسانی است. اما کدام انسان با چه ماهیت؟ انسان صرفا مادی یا انسان با فرض فرامادی؟ مدرنیسم یا نهضت رنسانس عصر جدید چشم اندازی تازه در همه مناسبات فکری، اعتقادی و ارزشها افکند. جهان بینی علمی با حصر واقع در عوامل مادی، هویت انسان را مرکّب پیچیده فیزیک و شیمیایی تفسیر کرد و خاستگاههای متعالی روح انسان را از بستر غذای مادی و التذاذ جسمی مقوله بندی کرد. رهیدگی از منطق حِکمی و رهبرد وحیانی در ارزشها و کنشهای انسان پیش فرض علوم و مطالعات انسانی جدید شد.
وی افزود: در تمام علوم اجتماعی انسانی غرب، مبدأ هستی، غایت آفرینش انسان، معاد و حساب و کتاب و حق و باطل و عدل و انصاف، جایی ندارد. ایدئولوژی مادیگری و سلطه جویانه، امروز علوم اجتماعی و مطالعات نرم فرهنگی و تمدنی خود را بر پایه مدیریت و حکمرانی بر جامعه جهانی و تامین منافع مادی «طاغوت» طرح ریزی و تعقیب میکند.
دکتر سعیدی روشن در رابطه با نقشه راه علم فرهنگ و تمدن اسلامی گفت: مهندسی تولید علم، تاسیس فرهنگ و ایجاد بستر الزم برای پیدایی تمدن نوین اسلامی، امروز یک وظیفه آکادمیک و یک جهاد عظیم است. شناخت و تحقیق در فلسفه علم و آگاهی به تاریخ علوم و پیشینه فرهنگی تمدنی دنیای اسلامی ضرورت مقدماتی همه مراکز علمی دانشگاه و حوزه است.
رئیس پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در تشریح نقشه راه پژوهشگاه حوزه و دانشگاه گفت: نقشه راه حرکت علمی هوشمندانه، هدفمند و روشمند در راستای تولید علوم انسانی اسلامی صائب، روزآمد و اثربخش، فرهنگ آفرین، و تمدن ساز است. از این رو جز پژوهشکدههای علوم اجتماعی، علوم رفتاری، و علوم اسلامی، پژوهشکده مطالعات راهبردی علم، فرهنگ و تمدن نیز طراحی شد.
وی در پایان تصریح کرد: نظر به دشواری تولید علم در علوم انسانی اسلامی از یک سو و محدودیتهای سخت افزاری و نرم افزاری، اهتمام و حمایت مادی و معنوی وزیر محترم و دانشمند استاد زلفی گل و معاونتهای محترم تسهیل کننده این مسیر خواهد بود.
نظر شما :