کرسی علمی ترویجی
واکاوی تفکر اجتماعی علامه طباطبایی
- شرح مختصر موضوع پیشنهادی:
«تفکّر اجتماعی» نزد علاّمه طباطبایی اصطلاحی خاصّ و تا حدّی نامعمول، و دارای معنایی ویژه، برای اشاره به دیدگاهی دارای آثار عمیق وگسترده و شایان تأمّل و بررسی است، و در واقع، کلیدواژهای است که وی با آن، نظریّهای اجتماعی در باره تمدّن آرمانیِ اسلام ارائه کرده است.
از نظر ایشان روی آوردن به تفکّر اجتماعی دستور و دعوتی است قرآنی، مبتنی بر دیدگاه اجتماعی اسلام و نگرشی که این دین راجع به زندگی انسان و هدف و سعادت او دارد.
تفکّر اجتماعی مهمترین راه حلّ اسلام برای برطرف ساختنِ اختلافها و کشمکشها در اندیشه دینی مسلمانان، و هدایتِ امّت اسلامی به سوی وحدت کلمه در فکر و اعتقاد است. امّا مسلمین از این دستور قرآنی سرپیچیدند و به تفرقه مبتلا شدند و در نتیجه، عظمت و شکوهی را که در صدر اسلام به دست آورده بودند، از دست دادند. بنابراین، مهمترین عامل اختلافها در اندیشه دینی مسلمانان و مهمترین عامل اختلاف و تشتّت فکری میان اندیشمندان مسلمان اعم از اهل حدیث، متکلّمان، فیلسوفان، و عارفان، رویگردانی از تفکّر اجتماعی است.
این نظریّه مهم پس از علاّمه طباطبایی تقریباً مغفول مانده و جایگاه شایسته خویش را در در مباحث علمی بهویژه در بحثِ آسیبشناسیِ اندیشه دینی مسلمانان نیافته است. در این کرسی کوشش میرود با روش تحلیل انتقادی، گزارشی روشن از دیدگاه ایشان ارائه شود، ابعاد گوناگون و اهمّیّت آن خاطرنشان گردد، تحلیل و نقدی از آن به دست داده شود، و سرانجام پارهای از ابهامهای باقیمانده در آن و پرسشهای فراروی آن بیان گردد.
نظر شما :