کرسی ترویجی

کرسی ترویجی
بررسی امکان بهره مندی یعقوب ابن اسحاق کندی از امام حسن عسکری علیه السلام

چکیده موضوع در 100 کلمه به همراه واژگان کلیدی:
آموزه‌های الهیاتی عترت طاهره (علیهم‌السلام) را می‌توان به‌عنوان یکی از منابع احتمالی فلسفه اسلامی در روزگار تکوین لحاظ نمود. در راستای بررسی این منبع احتمالی، امکان مواجهۀ مستقیم برخی از حکیمان مسلمان با ایشان می‌تواند سند مهمی در موجه بودن این احتمال، و بلکه محقق بودن آن، باشد. بررسی میراث متقدمین، حداقل ما را به دو شاهد در خصوص ارتباط ابویوسف، یعقوب بن اسحاق کندی با امام حسن عسکری (علیه‌السلام) رهنمون می‌سازد. در یکی از این دو، به‌تصریح از کندی یاد شده و در دیگری، شخصی با عنوان «یعقوب بن اسحاق» با کنیه ابویوسف مورد اشاره قرار گرفته است. بر اساس داده‌های موجود در این دو شاهد، و سنجش آنها با سائر داده های تاریخی و همچنین نمایان‌بودن مباحث مورد بیان امام عسکری (علیه‌السلام) در آثار کندی، امکان تحقق چنین مواجهه‌ای بسیار موجه به نظر می‌رسد و بر این اساس بررسی سائر آثار کندی، و بلکه مکتوبات سائر حکیمان مسلمان، از حیث تأثر از آموزه‌های الهیاتی عترت طاهره (علیهم‌السلام) کاملا معقول به‌نظر می‌رسد.
امام عسکری ، کندی ، ابوزید بلخی ، قرآن، رؤیت خداوندمتعال

شرح مختصر موضوع پیشنهادی:

ابویوسف، یعقوب بن اسحاق کندی، از جمله حکیمان نخستین مسلمان است که در دهه‌های اخیر مورد توجه جدی محققان قرار گرفته است و آثاری در باب وی و آثارش به‌نگارش درآمده است. در برخی از این آثار، به جستجوی ریشه‌های فکری کندی در قرآن پرداخته شده است (نتون، 1397، صص79-83). حال، با توجه به ادعای برخی در خصوص تشیع کندی (ابن‌طاووس، 1368، ص128؛ امین، 1403، ج10، صص313-314)، و معاصر بودن وی با برخی از ائمه (علیهم‌السلام)، می‌توان امکان مواجهۀ وی را با ایشان از خلل گزارشهای تاریخی و راستی‌آزمایی آنها مورد بررسی قرار داد. اثبات تحقق چنین مواجهه‌ای می‌تواند ثمرات خوبی را در راستای روشن‌گری بخش‌های مبهم از تاریخ اهل بیت علیهم السلام و نیز تاریخ جریان حکمت اسلامی به ارمغان آورد.

کارکردها و دستاوردی این موضوع (آثار علمی و کاربردی مترتب بر آن):

1.    شناخت دقیقتر تاریخ اهل بیت علیهم السلام از حیث تعامل ایشان با الهیدانان
2.    امکان وارسی تاریخ حکیمان مسلمان از حیث تأثر از آموزه های اهل بیت علیهم السلام
3.    لزوم بازسازی حکمت بر پایۀ آموزه های الهیاتی اهل بیت (علیهم‌السلام(
4.    شناخت وجهی از حیات کندی به عنوان نخستین فیلسوف مسلمان